środa, 14 maja 2014

SKRZYPOKRZYWA

Dziś zaczynam swoją przygodę z SKRZYPOKRZYWĄ - czyli herbatką do picia :) Przeczytałam parę dobrych recenzji na temat wywaru i postanowiłam spróbować. 
 
Otóż, skrzypokrzywa to nic innego jak wywar z liści pokrzywy i ziela skrzypu. 
Pokrzywa jest bogata w witaminy i sole mineralne:

pierwiastki: wapń, żelazo, siarkę, fosfor, potas, sód, jod 
witaminy: A, B2, C, K 
kwasy: pantotenowy, mrówkowy, glicerolowy, glikolowy - kwasy organiczne 
barwniki roślinne: chlorofil a i b, beta-karoten, ksantofil 
aminy: serotoninę, histaminę 
garbniki, flawonoidy, śluzy

Pokrzywa oczyszcza organizm z toksyn, wygladza cerę, wzmacnia włosy i powoduje ich szybszy porost. Pokrzywa może również wpływać łagodząco na przetłuszczające się włosy, ale większy efekt w tym przypadku będa miały płukanki z pokrzywy.  

 
 
Skrzyp polny działa przeciwbakteryjnie, remineralizująco i regenerująco. Ziele jest cennym źródłem flawonoidów, potasu i krzemu, którego duże ilości niezbędne są w prawidłowym funkcjonowaniu tkanek szybko rosnących, czyli występujących w skórze, włosach i paznokciach. Krzem jest pierwiastkiem śladowym, którego poziom w organizmie zmniejsza się wraz z wiekiem. Pierwiastek ten skutecznie powstrzymuje siwienie włosów, wzmacnia kruche paznokcie i włosy oraz zwiększa odporność na grzybice i zakażenia bakteryjne. Krzem odgrywa także bardzo ważną rolę w procesie mineralizacji kośćca, zapobiegając jego odwapnieniu.  

Skrzyp polny zdecydowanie poprawia kondycję włosów, paznokci i skóry. Polecany jest szczególnie tym paniom, które często stosują osłabiające włosy zabiegi fryzjerskie. Ekstrakt skrzypu polnego powinny docenić również panie dbające o wygląd cery. Ekstrakty ze skrzypu polnego i pokrzywy dzięki dużej zawartości związków krzemu wzmacniają włosy, hamując jednocześnie ich wypadanie. Regenerują łamliwe paznokcie. Ponadto obecne w wyciągu ze skrzypu polnego  związki krzemu działają przeciwzapalnie, przeciwtrądzikowo, a także chronią lipidy warstwy rogowej naskórka przed utlenianiem. Pobudzają przemianę materii, uzupełniając dietę w witaminy, minerały i błonnik. 

Przyrządzam ją następująco:
1 łyżka stołowa skrzypu
1 łyżka stołowa pokrzywy

Do rondelka wlewam szklankę wody, wsypuję łyżkę skrzypu i gotuje przez 15 minut na małym ogniu. Na około 5 minut przed końcem gotowania dorzucam łyżkę pokrzywy. Po upłynięciu czasu gotowania przelewam wywar do szklanki i przykrywam, na chwilkę jeszcze zostawiam pod przykryciem. Następnie przelewam przez sitko i herbatka gotowa. 


Herbatkę zamierzam pić 1-2 razy dziennie. Na efekty musimy poczekać. :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz